joi, 17 iunie 2010

Sharm-ul Egyptului l-am gasit in Sharm!

De obicei oamenii isi fac planuri pentru calatorii, cauta din timp ce pot vedea in vancanta mult dorita, isi iau suficienti bani incat sa poata explora locurile necunoscute si se asigura ca si-au luat tot ce au nevoie pentru a se simti confortabil.
In aceeasi ordine de idei, cand vor sa calatoreasca, oamenii se asigura ca vor ajunge la timp la autocar/avion. Desi sunt agent de turism cu experienta si de fiecare data cand am turisti care pleaca cu avionul ii atentionez ca trebuie sa fie cu 2 ore inainte de decolare pe aeroport, pot spune ca in cazul vacantei mele in Egipt (din perioada 01-08 iunie 2010), eu nu am fost tocmai cel mai "responsabil" turist.
Iata cum incepe aventura mea de 7 nopti in "Perla Africii" - Egipt...

Desi stiam de ceva timp ca pe 1 Iunie va fi greva (eu plecand pe 1 iunie in Egipt), nu m-am gandit in nici o clipa ca trebuie sa plec mult mai devreme de acasa pentru a avea suficient timp sa ajung la avion astfel incat sa nu am probleme. S-a inteles, cred, ca nu am reusit sa ajung cu 2 ore inainte ca pasarea de fier cu aripile mari sa isi ia zborul. Nu am ajuns nici macar cu o ora mai devreme, pentru a-mi lua actele ... am ajuns deabia dupa ce s-a inchis check-in-ul... In mod normal nu as fi reusit sa ma mai urc in avion, insa cu putin ajutor din partea colegului meu (multumesc Cristi ;-) ), am reusit sa ma imbarc in calatoria spre Nord-Estul Africii.
Sincer nu credeam ca voi mai prinde zborul, ca voi vedea Egiptul, ca ii voi descoperi misterele, ca voi simti nisipul desertului sub picioare sau ca voi privi reciful de corali ascuns sub apele limpezi ale Marii Rosii. Nu pot descrie in cuvinte cum adrenalina tropaia in interiorul meu, doar la gandul ca voi rata toate aceste lucruri.

Cand am ajuns pe aeroportul din Hurghada, inca nu imi venea sa cred ca sunt acolo. Mainile imi tremurau in momentul in care am dat pasaportul pentru a fi vizat. Cand am iesit insa din aeroport, caldura m-a fortat sa rostesc primele cuvinte "Vreau acasa", pe care aveam sa le regret mai tarziu.

Ne-au intampinat ghizi vorbitori de limba romana, care pe tot parcursul sejurului ne-au povestit despre Egipt, despre cultura egiptenilor, despre istoria si economia acestei tari, precum si legende legate de faraoni. In jur de ora 14.00 eram la hotel, cazati in Hurghada.
Hurghada are doua centre : centrul vechi, cu "old medina" si bazarul vechi, si centrul nou, numit si centrul turistic. Seara am iesit in Centrul Vechi al Hurghadei. Aici sunt magazine cu preturi fixe si magazine in care preturile se negociaza. Frumusetea este bine inteles sa te targuiesti cu localnicii pentru a te bucura de arta de a negocia cu un arab... Orasul vechi este locuit numai de egipteni, nu este destinat neaparat turistilor, de aceea nivelul de trai aici este mai scazut, oamenii sunt mai traditionali, dar si strazile sunt mai neingrijite -- insa aici ai ocazia de a intelege ce inseamna cu adevarat traditie si cultura, fara a fi cosmetizate sau "impachetate" cat mai frumos pentru a fi vandute... Dupa o seara de shopping in centrul vechi al Hurghadei, am mers cu totii la somn - fusese o zi grea pentru toti.

A doua zi a trecut destul de repede, am vizitat hotelurile din Hurghada - care nu sunt deloc putine... Aici gasiti hoteluri de la cele mai ieftine, in care conditiile nu sunt excelente pana la resorturi incantatoare de 5* in care poti sa iti petreci linistit concediul alaturi de cei dragi. Soarele era atat de puternic, incat simteam cum patrunde prin haine pana in piele. Deabia asteptam seara ca sa ne putem distra. In acea seara ne-am bucurat de Cobra Show. Am avut parte de o reprezentatie spectaculoasa cu cinci serpi cobra. In timpul spectacolului am ajuns si eu pe scena, iar cei cinci serpi au ajuns pe mine. Erau hipnotizati, dar frica tot exista. Nu stiam daca se vor trezi sau nu. La final a ramas o singura cobra pe mine, pe care "imblanzitorul" de cobre a trezit-o. Simteam cum se misca intr-o parte si-n alta pe gatul meu si nu stiam daca sa ma misc sau nu. Senzatia a fost unica. Simteam acea vietate cu sangele rece cum imi raceste si mie pielea prin locurile prin care trece. Asa s-a sfarsit ce-a de-a doua seara.
A treia noapte la ora 02.00 am plecat spre Cairo. Drumul este destul de lung si obositor. Nu se mai merge in convoi, insa se fac opriri destul de dese pentru verificari. In jur de ora 09.30 eram in fata piramidelor. Platoul Giza (Gizeh) ni se descoperea in toata splendoarea lui. Parca ar fi alta lume, o lume pierduta acum cateva mii de ani! Aici stau insirate trei piramide: Piramida lui Keops, Piramida lui Kefren si Piramida lui Mikerinos, iar mai la vale, parca avand grija de acestea, sta de paza Sfinxul. Desi se vede cum a trecut timpul peste faimosul platou, maretia constructiilor a ramas.

As fi stat ore in sir in fata acestor minuni incercand sa inteleg cum au putut oamenii sa ridice acele blocuri imense de piatra, care puse una peste alta reusesc sa creeze in interiorul lor un loc special. Legendele spun ca daca lasi un vas cu lapte dulce in interiorul piramidelor, la fel de dulce il vei lua inapoi si peste o saptamana.

Sfinxul sta ca un strajer la poalele piramidelor. Acea creatura cu chip de om si trup de leu combina doua simboluri: capul, deci inteligenta regelui conducator, cu trupul puternic al leului, care era asociat la randul lui cu simbolismul solar.

De aici am plecat mai departe la o parfumerie din Cairo. Oamenii foarte draguti si amabili, ne-au oferit mai intai cate ceva de baut, apoi ne-au prezentat rand pe rand cateva esente de parfum. Cei care au dorit au avut si posibilitatea de a cumpara pentru ei sau pentru cei de acasa cateva esente de parfum sau sticlute frumos decorate.

Urmatoarea oprire a fost Muzeul de Egiptologie din Cairo - unul dintre cele mai mari muzee ale lumii, care adaposteste cea mai mare colectie de arta egipteana (printre care si comorile gasite in mormantul lui Tutankhamon). Din nefericire nu va pot povesti foarte multe, deoarece din cauza caldurii si a aglomeratiei mi s-a facut rau si a trebui sa ies din muzeu dupa primele 15 minute petrecute acolo. Din cate am inteles insa, in sala mumiilor sunt expuse mumiile a 27 de faraoni, intre care Ramses II si Tuthmosis III. Muzeul este organizat pe 7 sectiuni care expun piese din Regatul Vechi, Regatul de Mijloc si Regatul Nou. Mai multe veti putea descoperi chiar voi cand veti ajunge acolo.

La ora 16.00 s-a terminat plimbarea si am pornit-o pe drumul spre Sharm El Sheikh. In jur de ora 14.00 eram in camera hotelului incercand sa dorm. Am petrecut doua zile aici, insa zona mi-a placut mult mai mult decat in Hurghada. Unele hoteluri sunt mai noi si cu mai mult stil si eleganta, insa acest lucru se oglindeste in tarife. Serviciile parca putin superioare si oameni mai atenti si mai calzi. Centrul orasului diferit de ce am vazut in prima seara a excursiei in Egypt, este categoric mai curat si mai placut mirositor, mai civilizat, mai "occidental", insa nu la fel de traditional.

Distanta era destul de mare intre hotelul la care am fost cazati si centru, insa acest lucru nu ne-a impiedicat sa petrecem urmatoarea noapte in Naama Bay (centrul statiunii). Am fumat o nargilea pe cea mai scumpa strada din Sharm, apoi am mers in Club. Am ales "Little Budha", iar la cativa pasi era si un Hard Rock Cafe. Destul de scump localul, dar placut. In Naama Bay se afla clubul "Pacha" votat pe locul 25 in DJMag Top 100 Clubs 2010, insa prea scump pentru buzunarele noastre, asa ca nu am intrat.

A doua zi in Sharm el Sheikh a fost senzationala. O mica plimbare cu vaporul cu fundul de sticla ne-a dezvaluit minunile adancurilor (aceasta excursie optionala o puteti avea si in Hurghada). Am vazut o lume colorata, i-am salutat pe Nemo, pe Dori, pe Flouder si pe Sebastian. Ariel nu a vrut sa isi faca aparitia, insa in locul ei s-a lasat descoperita o mare colorata plina de corali galbeni, verzi, albastri, rosi, anemone mai mici si mai mari, caluti de mare si multi alti pestisori imbracati in culorile curcubeului. Pentru cei care au frica de apa, inot si sa nu mai vorbesc Scuba Diving, acest vaporas este o alternativa chiar placuta. Nu am rezistat tentatiei si am intrat si in apa. M-am jucat cu pestisorii si am privit reciful de corali. Apa este atat de limpede incat se vede totul si de la suprafata.

Seara ne-am petrecut-o in centrul Alf Laila Wa Laila, o locatie in care se tin mai multe spectacole in acelasi timp. Nu am avut timp sa luam parte decat la doua dintre acestea. Primul, o punere in scena a istoriei Egyptului, cu povesti despre faraoni, piramide, temple si sfinx. Cel de-al doilea un show de belly dancer. L-a inceput a incercat sa ne incante privirile o dansatoare din buric, dupa care au urcat pe scena patru barbati imbracati in niste rochii mai lungi care s-au invartot timp de 15 minute, iar cand au terminat au fost in stare sa paraseasca scena mergand drept. Dupa ei a urmat un alt show de belly dancer. De data aceasta un barbat si patru femei. Sincer, nici macar femeile nu se miscau atat de bine pe cat o facea acel barbat. Trecand peste faptul ca era barbat, miscarile lui erau de-a dreptul impresionante. Mai sunt si alte show-uri in acel complex, pe care insa nu am avut timp sa le vedem. Cert este ca merita sa ajungeti acolo!

Trebuie sa va atentionez sa aveti grija ce mancati si ce beti, iar daca stiti ca aveti probleme cu stomacul, pregatiti-va inca de acasa si nu uitati sa va cumparati ceva pastille, pentru ca riscul de a va deranja la stomac este foarte mare, apa de la robinet in Egipt nefiind potabila.

Din Sharm ne-am intors in Hurghada unde am mai stat o noapte apoi ne-am intors acasa... Aceasta este, pe scurt, aventura mea in misteriosul Egipt.

Pana cand voi avea dispozitia sa scriu iar, va spun doar atat: bucurati-va de fiecare zi din viata voastra si nu uitati sa zambiti!

Bianca Casaru