miercuri, 10 martie 2010

Dezastru ...

Asa arata o sala de curs.

Cred ca ar trebui sa incep prin a descrie usa. Arata ca o marturie inca vie a revolutiei. De parca s-ar fi tras zeci de focuri de arma, dar pentru ca asa nu au reusit sa o distruga au luat-o si la lovituri de ciocan. Cred ca toata ura oamenilor poate fi citita pe o usa, pe usa salii 206, unde am avut eu cursul marti. Iar asta nu e tot.

Nu voi spune nimic despre parchetul neschimbat de saptezeci de ani. Am sa trec mai departe la scaunele de teatru care ar fi trebuit sa fie acoperite de un material rosu, probabil din catifea. Acum cele care mai sunt intregi, caci mai bine de jumatate sunt jerpelite sau distruse in totalitate, au un fel de model rosu combinat cu negru care provine dintr-o combinatie ciudata intre murdarie si toceala. Avem si perdele, candva negre, acum de un gri ciudat dat de decolorarea materialului si imbacsirea acestuia cu praf. Din loc in loc are si model ... mici gauri , sau mai mari, dar care dau singura pata de veselia la acea perdea. Peretii probabil vi-i imaginati, cu tencuiala cazuta si de un galben care demult, tare demult a fost alb. Pe post de cuier, cateva cuie batute intr-o stinghie de lemn.

As putea continua aceasta descriere a materializarii nepasariii si indiferentei de care dau dovada oamenii din sistemul invatamantului ... dar ce rost are? Fiecare ministru nou schimba cate ceva, dar niciodata ce trebuie. Au trecut de la sistemul Pre-Bologna la cel Bologna, de la patru ani de studiu la trei ani, de la trei trimestre cum era cand eram eu mica, la doua semestre, de la un bacalaureat despre care toti stiau cum functioneaza la unul dat pe reprize, de la evaluare cu note la evaluare cu calificative. Cu toate astea nu au fost in stare sa creeze conditii optime de invatare. Vor sa se europenizeze dar nu cunosc principiile. In constructia acestei mari piramide, toti au sarit peste consolidarea bazei dar au cu totii pretentia de a ajunge in varful acesteia.

Astept sa vad ce decizie va lua urmatorul ministru ... cu siguranta se va schimba iar ceva!

Bianca Casaru